Ce este Cadastrul și Intabularea?

 

Cadastrul a însemnat, în decursul timpului, activitatea umană de inventariere a resurselor funciare, pentru stabilirea impozitelor. În epoca contemporană, cadastrul și-a lărgit domeniul de aplicare, astfel că reprezintă evidența tehnică, economică și juridică a tuturor bunurilor imobile (pământ, ape, păduri, construcții etc.)
Cadastrul este parte componentă a sistemului unitar și obligatoriu de evidență tehnică, economică și juridică a tuturor imobilelor de pe un teritoriu administrativ.
1. Funcția tehnică a cadastrului se realizează prin determinarea, pe bază de măsurători, a poziției configurației și mărimii suprafețelor parcelelor si construcțiilor pe destinații, categorii de folosință și pe proprietari.
2. Funcția economică evidențiază elementele tehnice necesare stabilirii valorii de impozitare a imobilelor și calculării impozitelor asupra veniturilor realizate din tranzacții imobiliare.
3. Funcția juridică se realizează prin identificarea proprietarului pe baza actului de proprietate și prin înscrierea în cartea funciară

Pe scurt, inscrierea in Cartea Funciara (intabularea) unui imobil, are aceeasi functie ca si cartea de identitate pentru o persoana.

In prezent, cadastru si intabularea nu se pot face separat. Documentatiile cadastrale se inscriu automat in Cartea Funciara.

Care sunt pașii necesari efectuării cadastrului si intabulării. Ce faceți Dvs.? Ce facem noi?

Dvs. va ocupati de obtinerea actelor necesare pentru cadastru si intabulare, care pot fi obtinute numai de catre proprietar sau imputernicitii notariali ai acestuia (nu pot fi obtinute de catre firma de cadastru), iar noi ne ocupam de restul:

1. In momentul in care aveti actele necesare pentru cadastru si intabulare va asteptam la biroul nostru pentru a incheia un contract de prestari servicii. Percepem avans jumatate din onorariu. Ulterior o sa fiti contactat pentru programarea masuratorilor.

2. intocmim o documentatie care va contine

– o parte tehnica (schite, planuri, calcule, memoriu tehnic, etc) – moment in care o sa fiti contactat pentru schita preliminara necesara obtinerii de la primarie a certificatului fiscal / certificatului de edificare – dupa caz . Reveniti la sediul nostru cu aceste documente si taxa OCPI, chitanta pentru taxa OCPI urmand a fi predata ulterior proprietarului;
– o parte juridica (actele de proprietate, Certificatul fiscal, Declaratii notariale, etc);

3. depunem documentatia la Oficiul de Cadastru, imobilul primeste numar cadastral (in urma unei verificari tehnice efectuate de un inspector cadastru de specialitate) si apoi documentatia este trimisa la Biroul de Carte Funciara, unde imobilul este inscris in Cartea Funciara (in urma unei verificari juridice efectuate de un registrator de Carte Funciara).

4. documentatia cadastrala este avizata de Oficiul de Cadastru – veti fi contactat sa o ridicati de la sediul biroului nostru. In acest moment va trebui sa achitati cealalata jumatate de onorariu.

Actele necesare acestor servicii pot diferi în functie de lucrare. Este recomandat să ne contactați înainte de a cere notarului legalizarea anumitor acte pe care dumneavoastră le aveți.

In conformitate cu Ordinul 600/2023 si Legea 7/1996 actualizata:

Actele de proprietate in original / copii legalizate, care au stat la baza dosarului cadastral, se restituie proprietarului si se pastreaza permanent de catre acesta.

Cât costă Cadastrul și Intabularea?

Costurile întocmirii documentației cadastrale se împart în două: onorariul perceput de executantul lucrărilor și taxele solicitate de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Prețul final variază în funcție de specificul fiecărei lucrări în parte. Onorariul diferă în funcție de complexitatea lucrării, iar taxele variază în funcție de actele de proprietate și de tipul lucrării executate.

Termenul de avizare a cadastrului se poate prelungi?
Da, in urmatoarele situatii:
• in urma unei note de completare din partea Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, dupa completarea respectiva, termenul de solutionare a dosarului cadastral se va decala / recalcula;
• fara un motiv anume, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara poate intarzia solutionarea dosarelor cadastrale. Garantam termenul de executie pentru masuratori si termenul de depunere a dosarului la OCPI, NU garantam termenul de avizare. Termenele de avizare sunt asumate de catre OCPI.

ACTE NECESARE PENTRU CADASTRU – PRIMA INSCRIERE sau ACTUALIZARE CAD

  • Buletin de identitate / Carte de identitate – proprietar(i)
  • Certificatul de căsătorie
  • Act(e) de proprietate (Titlu de proprietate / Contract de vanzare-cumparare / Contract de donatie / Certificat de mostenitor /Act de partaj , Hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă + Raport tehnic – dupa caz)
  • Declaraţie autentică (doar pentru actualizarea documentaţiilor cadastrale)
  • Cadastrul imobilului in original (doar pentru actualizarea documentaţiilor cadastrale)

Pentru constructii:

  • Certificat de urbanism in vederea construirii/demolare
  • Autorizatie de construire/demolare constructie (pentru inscrierea constructiilor construite dupa 1990)
  • Proces verbal de finalizare constuctie (pentru inscrierea constuctiilor construite dupa 31.08.2001)
  • Certificat de edificare – de la Primarie, după masurători!

După caz:

  • Adeverinţă de rol – de la Primărie după actualizarea rolului in baza planului de amplasament.
  • Certificat fiscal – de la Primărie după actualizarea rolului in baza planului de amplasament
  • Plan parcelar – avizat de OCPI si Primarie (pentru terenurile situate in Extravilan – dacă există)

Nota1: In cazul: Sentinţelor Civile, Actelor de Partaj Voluntar, Certificatelor de moştenitor – se cer actele care au stat la baza fiecaruia – Procese verbale, Titlurile de proprietate copie Xerox etc.
Nota2: Construcţiile fără Autorizaţie de construire (< 08.2001) atunci în Certificatul Fiscal se trece valoarea de impozitare iar in Adeverinta de Rol: anul constructiei.

ACTE NECESARE PENTRU CADASTRU – PRIMA INSCRIERE – APARTAMENT

  • Buletin de identitate / Carte de identitate – proprietar(i)
  • Certificatul de căsătorie
  • Act(e) de proprietate
  • Adeverinta / Dovada de achitare integrala a pretului – dupa caz.
  • Adeverinţă de rol – de la Primărie după actualizarea rolului pe baza releveului.
  • Certificat fiscal – de la Primărie după actualizarea rolului pe baza releveului.

ACTE NECESARE PENTRU Alipire/Dezlipire – 2 sau mai multe loturi

  • Buletin de identitate / Carte de identitate – proprietar(i)
  • Act(e) de proprietate
  • Cadastrul imobilului **) – copie xerox (PAD)
  • Certificat de urbanism – dupa caz
  • Alipire / Dezlipire din/in cel putin 3 parcele
  • Alipire / Dezlipire în scopul realizării de lucrări de construcţii şi de infrastructură;