Topografia este o ramură a geodeziei ce se ocupă cu tehnica măsurătorilor unei porțiuni a suprafeței Pământului, cu determinarea poziției elementelor terestre pe suprafețe mici considerate plane, precum și cu tehnica reprezentării grafice sau numerice a suprafețelor măsurate, în scopul întocmirii de hărţi și planuri.

Planul topografic este o reprezentare convențională, micșorată a proiecției orizontale a detaliilor topografice de pe o porțiune restrânsă a suprafeței terestre, redusă la o anumită scară, fără a se ține seama de curbura pământului, întocmită în format analogic si/sau digital.

In România planul topografic se întocmește în Sistemul de proiecție Stereografic 1970 și în Sistemul de referință Marea Neagră 1975.

Ridicare topografică – reprezintă un ansamblu de lucrări de teren si de birou necesare realizării unui plan topografic.

Întocmim următoarele tipuri de documentații topografice

  • Plan de situatie
  • Planuri topografice necesare întocmirii documentaţiei de autorizare a lucrărilor de construire şi de desfiinţare;
  • Planuri topografice care stau la baza întocmirii planurilor urbanistice zonale (PUZ);
  • Planuri topografice care stau la baza întocmirii planurilor urbanistice de detaliu (PUD);
  • Planuri de situație incluzând curbe de nivel.
  • TRASARE LIMITE ȘI AXE

ACTE NECESARE PENTRU RIDICARE TOPOGRAFICA IN VEDEREA OBTINERII AUTORIZATIEI DE CONSTRUIRE

  • Buletin de identitate / Carte de identitate – proprietar(i)
  • Act(e) de proprietate
  • Certificat de urbanism + Plan de situatie cu ștampilă ANEXĂ LA C.U.

Trasare / înțărușare. Pentru marcarea punctelor de pe conturul unui teren avem nevoie de o fotocopie a planului de amplasament și delimitare din documentația de cadastru a terenului în care apare tabelul de coordonate (în Sistem Stereografic 1970). Trasarea coordonatelor punctelor de pe limita imobilului se realizează cu precizie ridicată (folosind GPS RTK) și se analizează prin predarea către proprietar a unui proces verbal de trasare a amplasamentului, semnat de catre persoana autorizată și de către proprietar.

Trasarea construcției. Trasarea construcției consta în materializarea precisă (precizie milimetrică) în teren a formei și poziției din proiect. Practic în urma trasării vom avea în teren toate axele construcției și cota zero. Cota zero reprezintă nivelul de referință al construcției și este de obicei suprafața finisajului pardoselii de la parter – conform proiectului. Față de această cota se relaționează toate celelalte elemente verticale ale construcției. Aceasta cotă o putem trasa relativ față de o anumită cotă din teren sau în sistem absolut în rețeaua altimetrică a Romaniei (Sistem Marea Neagra 1975 cu punctul zero fundamental în Capela Militară Constanţa).